SĂPUN DE CASĂ 

vs. 

SĂPUN INDUSTRIAL

Mai întâi trebuie stabilită tăria leşiei utilizată

                 -cea obţinută din coceni de porumb, are pH 12, mai mare

                -leşia din cenuşă de lemn de stejar şi fag are pH 10



De la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului s-au transmis caracteristicile unui săpun bun:

                                                 trebuie să aibă PH între 8-10;

                                                 să facă spumă abundentă în apă de tărie medie,

                                                 să poată dizolva grăsimea



Deoarece toate reţetele indică proporţii asemănătoare, nu e dificil de identificat şi de stabilit caracteristicile generale ale săpunului.

PH-ul se poate măsura cu o hârtie de turnesol din farmacii (valorile optime pentru săpunul de casa fiind între 8-10).



Experimente

                    - (efectuate după STAS 194-49) [S. Florescu, M. Leca, Detergenţi şi detergenţă, Editura Academiei Romane, Bucuresti 2003, pag. 165-168]

                     -se umezește săpunul şi se aplică hârtia, timp de 2 secunde.

                     -pentru a identifica puterea săpunului de a dizolva grăsimea, se face o soluţie de săpun şi se pun câteva picături de ulei.

                     -se observă repede că uleiul a fost dizolvat.



Observații

Există câteva situaţii în care prepararea săpunului nu are sorţi de izbândă.

1. soda caustică nu are puritatea potrivită.

2. utilizarea grăsimilor care nu au fost suficient curăţate de mucegai

3. nerespectarea raportului dintre grăsimi şi sodă

4. folosirea apei dure 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți